Tuli&Savu: Peli, no 90

On torstai ja residenssijaksoni viimeisen linkkivinkin aika. Runouslehti Tuli&Savun 90. numeron teemana on "Peli". Lehden sisällysluettelo ja Vesa Rantaman pääkirjoitus löytyvät verkosta.

"Lue ja kirjoita" mallintaa, mihin kaikkeen Toronton tutkimusryhmä (Toronto Research Group) joutuu kirjoittaessaan esseitään ja raporttejaan. Nyt sinäkin voit kokea saman jännityksen, kun luet kirjoja, etsit tietoa ja kamppailet muita pelaajia vastaan saavuttaaksesi lukemisen ja kirjoittamisen Tosimahdin. Pelin kampanjaversiossa sinulla on mahdollisuus tulla kuuluisaksi Toronton tutkimusryhmän ylimpänä tietomestarina!

Juha-Pekka Kilpiö on suomentanut Tuli&Savuun bpNicholin ja Steve McCafferyn laatiman "tutkimuspelin" säännöt ohjeineen taulukoineen (s. 27–39).

Erilaisten roolipelien sääntö- ja maailmakirjat ovat aina kiehtoneet minua, ehkä pelaamistakin voimakkaammin. Säännöt ja rajoitteet rakentavat persistenssiä, mielikuvituksen infrastruktuuria.

Kiehtovimmat säännöt on kirjoitettu niin, että niiden varassa pelin todellisuus rakentuu sivu sivulta kuin hyvä juoni tai muinaisen esineen entisöinti.